Manastir Sveta Petka Izvorska danas

Manastir Sveta Petka Izvorska danas

Manastir Sveta Petka je pod jednom upravom sa manastirom Ravanicom i sestre po poslušanju se smenjuju godišnje iz jednog manastira u drugi.U manastiru stalno boravi oko 25 sestara,koje pored osnovnog monaškog delanja tj. Bogosluženja i molitve,obavljaju još i druga uobičajena monaška poslušanja.Treba naglasiti da je glavno poslušanje najvećeg broja sestara upravo rad u domu za ometenu decu pri manastiru. To je jedini dom ovakve vrste u Srbiji i po njemu je manastir Svete Petke prepoznatljiv među manastirima Srpske pravoslavne crkve.
Sestrinstvo manastira živi i dalje po tipiku Prepodobnog Teodora Studita,koji je ostavila načelnica,osnovateljka i zastupnica pred Bogom ovog manastira,blaženopočivša shi-igumanija Jefimija,osim izvesnih promena koje su donele vreme i okolnosti,ali koje remete suštinu manastirskog života.Manastir je opštežiteljni,trpeza je zajednička,niko od monaha nema svojine,sve je zajedničko.Monahinje ne posećuju svoju rodbinu,niti bilo kuda izlaze iz manastira,osim po potrebi poslušanja.U svemu se povinuju blagoslovu igumanije.U manastiru se služi Sveta Liturgija četiri puta nedeljno,a ponekad i češće,kada padnu praznici.Uobičajeni krug dnevnih bogosluženja služi se svakodnevno.
Najsvečaniji dana u manastiru su dani velikih praznika,kada posebno dođe do izražaja blagoljepije bogosluženja i pojanje monahinja.Hramovna slava manastira,dan pamjati prepodobne matere Paraskeve se osobito svečano obeležava.Svetu Liturgiju služi episkop uz prisustvo mnogobrojnih gostiju iz redova sveštenstva,monaštva i vernog naroda.Takođe i dan pamjati Trnove Petke se slavi,zbog velikog poštovanja u narodu i što je manastir nekada bio posvećen upravo prepodobnoj mučenici Petki.
Manastir već dugo godina poseduje čestice moštiju svetog velikomučenika cara Lazara,prepodobnog Grigorija Gornjačkog i svete mučenice Paraskeve,a 2007. godine doneta je čestica moštiju prepodobne matere Paraskeve,kojoj je hram posvećen.Od tada se ovoj svetiteljki svake nedelje,posle večernje službe,čita akatist,koji je sačinila jedan od sestara koje su svoj život provele u ovoj svetinji,monahinja Evpraksija.Mošti Svete Petke postavljene su u tron,posebno za niih napravljen 2008. godine.
U januaru 2009. Godine iz manastira Ravanice u manastir Svete Petke prenešeni su delići moštiju svetog apostola Andreja,svetog apostola Varnave,svetog velikomučenika Teodora Tirona,prepodobne Pelagije,Prevlačkih mučenika,prepodobne jelene Balšić,i čestica Časnog Krsta,tako da je mastir utvrđen i obogaćen molitvama ovih svetih ugodnika i silom Časnog i Živototvornog Krsta.

U poslednjih dvadeset godina izgled manastira se u mnogome preomenio.Postepeno,ali neprestano se radilo na očuvanju i unapređenju ove svetinje,veoma značajne za verni narod čitavog kraja.Sagrađeno je više novih manastirskih zdanja.Neki stari konaci su održavani i obnavljani,postavljena je ograda oko manastira,a posebno je uređen unutražnji izgled manastira.U crkvi je postavljen pod od granitnih ploča,uvedeno je podno grejanje,a obnovljeni su i drugi detalji u crkvi,kao pevaonice,celivaonica.Spoljašnji izgled hrama je takođe donekle izmenjen.Godine 1998. Iznad ulaznih crkvenih vrata urađena je ikona svete Petke u mozaiku.Zamenjen je bakar na na kupolama hrama i postavljeno je 6 novih krstova od hroma.

 

2 Comments Add yours

  1. Negoslava каже:

    Zašto ne dozvoljava da se šeruje tekst?

    Свиђа ми се

  2. Milovanović Siniša каже:

    Probajte opet,kod svih radi opcija deljenja gde god sam probao,ne znam zašto kod vas ne radi

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.